Кило и половина дискография, моля!

Едно от невероятните предимства на метрото в София е, че можеш за 10-15 удобни минути да потънеш в най-различни филми и да се отпуснеш в блатото на собствените си спомени и размишления. Пускаш песен по саундклауд, която си намерил снощи по случайност в един пост във фейсбук на Рут Колéва, и почваш да си редиш. Колко яко, че има мобилен интернет между станциите, така не зареждаш следващата песен на всяка спирка!


Преди 15 години имах касетофон със CD и развален уокмен. След като си взех компютър, започнах да дърпам от дата.бг със скорост 90% песен / 1 учебен ден. При това на флашгет с екстра от зает телефон. Джобните не ми стигаха да си купя диск от 5 лв. на Eifel 65, който най-вероятно също беше пиратски. И все пак, съотношението беше около 1 лв. за 1 песен от оригинален диск, което практически означава същата цена и за свалена от дата.бг при цена от 15 лв. за ваучер за дайъл-ъп интернет и сметка за телефон пак толкова. Когато се пренесох в София, модемът вече не ми трябваше. След няколко доставчика, вече копирах линковете в Уинамп и така на границата с безплатното слушах по всяко време... пред компютъра. Разбира се, дискографията се ограничаваше с каченото на сървъра, а понякога имах удоволствието да слушам първото продуктово позициониране в песен в България (рафтър дата беге). До момента, в който датата не се промени и навлязоха торентите, които разбиха идилията с директните линкове и се наложи да търся всяка песен по албум. Колко неудобно! Същевременно от преносим дискмен преминах на телефон с пространство от 3-4 песни до iPod shuffle от два гигабайта (за маниакалните консуматори на пространство препоръчвам да се създаде гореща линия, два гигабайта + достъп до подкастовете на Епъл напълно си струваха 100-те лева тогава). Сега съм с телефон, който няма много-много пространство, но пък има iTunes Store, Spotify, SoundCloud, Deliceuse и Bandcamp плюс 3 гб на месец 3G интернет. Онзи ден изтрих Радио Нова, защото мога да го слушам и през страницата им. YouTube не може да свири на заключен телефон, пък и рекламите са стряскащи, така че автоматично отпада. А записаната музика на телефона ми е по-скоро комплекс от всичко, което ме радва, вдъхновява и мотивира, т.е. плейлистата за ски. Чувал съм за Beats (да, това е приложението на онази фирма със слушалките, колко си наблюдателен/-на!) и Pandora, ама ги няма в Европа.

Какво сега ли? Ами както след всяка ретроспекция, следват поуки, изводи и препоръки.

1. 7 евро за Спотифай на месец са пари, дадени за едно добро дело. Дори и само за един месец, за постоянен абонамент вече зависи от тебе. Замисли се преди колко даваше за дискове.

2. Пиратството си беше (и е) наистина закономерно родил се феномен, защото освен всичко друго, запълни социално-икономическа кухина. Тук има много аргументи за и против, аз ще се спра на два. От една страна, не е честно да наливаш в чашата с настроението си чужд сок от мелодия, и от друга страна, не е честно музиканти и лейбъли да гълтат толкова много пари (не говоря за нашите, защото повечето не са избили на международната сцена, както Рамщайн на немски, Ройксоп с електронна, Пси с неговия гангнам и т.н...) Ето и малко по-емоционален текст: http://rodolubez.blogspot.com/2007/04/blog-post_2482.html


3. На фона на това динамично развитие, реплики на старото поколение от рода "Вие, ваш'то поколение не знае какво означава да ставаш в 6 сутринта да слушаш Рейнбоу по забранено радио" идват доста глупаво и едностранчиво, защото те само си представят как влизам и си свалям песента и я пускам на въртене. Първо, да, окей, но това не означава, че и на мен не са ми се случвали неща, които сега не ми се струват мили. Например, късият кабел на слушалките, заради който трябваше да си нося дискмена в джоба на панталона и да ходя като сакат робот, рафтър дата беге, нещастието да ти падне батерията, докато още пътуваш в градския, скъпите слушалки, които се скъсаха и т.н. Второ, знаете ли колко много музика ми мина през ушите. "Какво слушаш? - Ами не знам, ня'къв пич от Белгия си е качил едни сетове..." Трето, лицемерно е да си го мислите. Вие си имате вашето време, а аз си имам своето! Моето беше времето на пиратите! Куците, де...

Няма коментари: