Троловете на сапун!



След няколкогодишни странствания из Европа, видни специалисти по международни отношения в сферата на алкохолкултурата, сексобразованието и приключентуризма заключиха, че има особени различия в интерпретацията на понятието "европеец" в България от това в други краища на същия континент. Това разминаване е причина за остри инфекциозни изкривявания в модела на съзнание на по-голямата част от населението и на по-нататъшното неправилно възпитаване на идните поколения. Ето защо по-долу излагаме един кратък анализ и предложение за възприемане на понятието "европеец", с цел да противодействаме на тролреволюцията в нашата прекрасна страна.


Тъй като образователната система в България предлага качествени познания по География и Митология, аргументите по повод континента и дъщерята на Зевс ще бъдат пропуснати. Съжаляваме за спасеното време!

По същество всепризнатият антоним на европеец е мърлячът. Тази дума е присъща за цяла България, та дори в Охрид. В България много хора са мърляви. И не само в прекия смисъл, но и в преносния. За нещастие обаче, не всички мърлячи са събрани тук. Има мърлячи и в Дания, и в Испания, и в Полша, и в Австрия, и в Холандия. Да, има и в Германия, за тези които не вярват. И не говоря за тези, които правят дюнери, а за тези които работят във фабрики. Мърлячите като цяло не са хомогенни, а се различават коренно в поведението си  в различните държави. Докато тук сърбаме, когато ядем шкембе, в Италия си секват носа на масата. Докато тук се бутаме за да влезем първи в метрото, в Германия хората си събуват миризливите обувки във влака без да питат. Примерите са безкрайни и най-разнородни, така че може да се потвърди, че мърлячите са поравно разпръснати по цялата планета, но се различават по тяхната порода.

Българските мърлячи са порода "африканци" по две причини - първо, защото смятат, че няма мърлячи в "Европа" и второ, защото не са "европейци". Те всеки ден си дават пример как да бъдат "европейци". "В Европа европейците не си хвърлят фасовете по земята...", "те там не се бутат на опашките..." или "не паркират по тротарите" са най-честите клишета, които дори по телевизията ги дъвчат в пиковите часове (напр. бТВ - рубриката "Бай Ганьо - Европеец"). В Европа живеят европейци, т.е. хора, а в България живеят българи, т.е. не-европейци, т.е. не-хора (т.е. азиатци, т.е. африканци, т.е. селяни, т.е... Ти си тъпанар по default). И дори един от "африканците" да си хвърли фаса в кошчето, пак е не-човек, защото е селянин "по душа" и всички ще му го потвърдят и втълпят, след като се върне жизнерадостен от доброто дело, което е свършил (фасът в кофата). 

Каква е най-важната разлика между "европееца" и "африканеца"?
Простият отговор се намира в главата на всеки един от тях - начинът на светоусещане. Докато единият е свободен, другият е роб на света около себе си (това са висши понятия, само отбрани лица от обществото могат да възприемат, така че ако до тук не Ви е много ясно, по-добре се насладете на това клипче).

Според Христо Ботев има три вида свободи - свободна държава (независима), свободна класа (неескплоатираща), свободна личност (не си роб; решаваш за себе си сам). Между свободна личност и роб има няколко степени - 1. поведение на кадъна, 2. малодушие (дебили), 3. простотия (катили), 4. гражданин, 5. политик. Първите три категории не са роби, но са в сферата на т.нар. "незаинтересованост" или "безразличие", т.е. не им пука много-много, т.е. селяни, т.е. азиатци, т.е. майната им. Петата степен е възможно развитие на 3 или 4, но което значително се различава от тях. То няма да бъде разгледано.

Като цяло хората, които са заклемейни като "европейци" от "не-европейците" всъщност не оспорват (дори не мислят по този въпрос) това им качество. Но не защото държат на мърлячите си, а защото в по-голямата си степен са научени да бъдат номер 4. Това им светоусещане е възпитавано още от (предполагаме ранна) училищна възраст. След като Сократ е казал "мисля, следователно съществувам", твоето мнение е най-голямото доказателство, че те има на този свят. Следователно урок номер едно за всички деца, бъдещи европейци, е да не се страхуват да дигат ръка и задават (най-вече тъпи) въпроси. По този начин се формира усещане за колектив, за уважение към другите и свободно себеизразяване и се отстраняват вредни навици като бележкарство, безразличие и поклонничество към учителя.

Най-важната черта на това възпитание-образование, обаче, се крие зад внушаването за свобода или какво по-точно означава да си свободен и демократично управление.

Свободата, като аргумент на противното, означава че не си зависим (или както обичаме да казваме не си "кон с капаци", т.е. мислиш с главата си, а не с телевизора си). Свободата, като сама по себе си, означава, че решенията, които касаят твоя живот, се взимат само от теб, а само в специални случаи от другиго (напр. когато ти правят мамба, докато спиш). То ест, как ще живееш се решава от теб, а не от майка ти или от Държавна Сигурност. 

Тъй като човекът е социално животно или иначе казано, живее сред свои, отношенията си с останалите в обора, наречен държава, трябва да регламентира в определени правила за поведение, тъй че да му е приятно като се прибере от паша. Тук има два принципа на вземане на решение. Първият древните гърци са го нарекли "демокрация". Идва от "народ" и "управление" или по-точно народът управлява. Всяка глава си изказва мнението и после тези, които са мнозинство решават. И така по всеки въпрос, който бива разискван.

Другият принцип е измислен от "европейците" и заради липсата им на въображение е наречен "недемократичен". Той има най-различни форми и системи, но като цяло всяка една от тях в един момент рухва. Причините са най-различни и исторически са показали, че не са много прогресивни.

Крайният резултат е, че на малките "европейчета" са им промили мозъчетата с чувството за увереност в себе си, свобода на мисленето и демократичен модел на вземане на решения. Тази пропаганда е много слабо изразена в "Африка". Вярно, не е чак толкова зле, колкото в истинската Африка, но сякаш категориите 1, 2, 3 и 5 са в пъти повече от 4. А в бТВ направо ги няма. И поради тази причина има едни други негативни явления, които също си имат имена, но трябва да се обясняват по-нашироко - демагогия, популизъм, анархизъм, империализъм, чалга, шовинизъм, нихилизъм, несправедливо разпределяне на икономически и социални блага и т.н.

След дълбоки размишления и по повод гореказаното, предлагаме на Българската Академия на науките да преразгледа определението на "европеец" в Български тълковен речник. Нашето предложение е - всеки, който държи на себе си, уважава другите около него и техните мнения, дразни се на нихилизма, гледа фактите, а не следва стереотипите, мисли и разсъждава над противопоставящи се аргументи, има чувство за отговорност към обществото и се къпе повече от веднъж седмично, е европеец.

Останалото е ала-бала, а троловете (този долу дето е клекнал) трябва да бъдат унищожени преди да са снесли още яйца!



Няма коментари: